Türkiye'nin Kanayan Yarası: Bakır Kablo Altyapısı | polimats.com

Giriş

Bakır kablo altyapısı, Türkiye'nin teknoloji konusunda kanayan yaralarından belkide en büyüğü. Ülkemizde en başlarda sesli iletişim için kullanılan bakır kablo altyapısı, zaman içerisinde internet erişimi için kullanılmaya başlandı.
Türkiye'nin Kanayan Yarası: Bakır Kablo Altyapısı 1

Türk Telekom, kurulduğu yıldan itibaren tüm ülkeye sesli iletişim getirebilmek için gerekli altyapı çalışmaları yaparak 30 milyon kilometrelik bir bakır altyapı inşa etti. Günümüzde teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte internete bağlı hale geldik. İndirilen dosyaların boyutları artıkça, bu dosyaları daha hızlı indirebilmek için daha hızlı bir internete ihtiyaç duyduk. Ne yazık ki ülkemizde hala internet altyapısı olarak istenilen seviyeye ulaşabilmiş değiliz. Az sayıda kullanıcı Fiber Optik altyapının getirmiş olduğu yüksek hız ve düşük gecikme sürelerine erişebiliyor. Peki ama ülkemizdeki çoğu kullanıcının internetini sağlayan bakır kablolar ve DSL teknoloji nedir?

Bakır Kablo Altyapısı

Telefon iletişimi için kullanılan bakır kablolar ses iletir, veri iletmez. Veriyi bakır kablolara göre oldukça pahalı olan ama gerçek anlamda internet erişimi sağlayan fiber optik kablolar iletir. Zamanında bakır altyapıların veri aktarmasını mümkün kılabilmek için DSL teknolojisi geliştirildi, ama çoğu kullanıcının da bildiği gibi DSL teknolojisi veriyi fiber kadar hızlı ve verimli iletmekte sınıfta kalır. Bakır kabloların temel mantığında santrallerden uzaklaştığınız zaman alabileceğiniz veri azalır. İnternet hizmeti alan kullanıcının, DSL hizmetinin sunulduğu şebekeye yakınlığı, hatta kullanılan bakır kablonun çapı, kullanılan modemin tipi, alınacak servisin kalitesi ve hızını doğrudan etkiler.

Türkiye'nin Kanayan Yarası: Bakır Kablo Altyapısı 2

TÜİK ve BTK’nın açıklamış olduğu verilerle oluşturulan tabloya göre ülkemizde 355.028 kilometre uzunluğunda fiber altyapı bulunuyor. Bu altyapınınsa 157.068 kilometresi şehirlerde kullanılıyor.

Neden Hala Bu Altyapı Kullanılıyor?

Zamanında yapılan bu teknolojik gelişme, fibere dönüşüm tamamlanana kadar geçici olarak kullanılması gerekiyordu. Oysa bugün Türkiye’de sadece 300 bin kilometre fiber optik altyapı var. Zamanında devlet tarafından piyasadaki rakiplerine fiber altyapı döşeme izni verilmediği için, özelleştirilen Türk Telekom’da kendisini bu alana yatırım yapmak zorunda hissetmedi. Devletin çeşitli kurumları, özellikle de BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı) bu konuda şirketi denetlemedi. Ek olarak fiber altyapı, bakır kablolara göre daha fazla yatırım gerektirdiğinden dolayı firmalar bu konuya sıcak yaklaşmadılar.

Günümüzde yenilikçi fikirler ile karşımıza çıkıyor firmalar. Uydudan internet, mobil veri üzerinden ev interneti gibi yeni çıkan fikirler, aboneye sunulan ücretlerin yüksekliğinden dolayı az olan kullanıcı kitlesinden başka kişiler tarafından pek tercih edilmiyor.

Umuyoruz ki ilerleyen yıllarda ülkemizin değerli şirketleri, aynı mobil veride yapılan yatırımlar gibi, sabit ağ yatırımlarına da verdiklerini önemi artırırlar.

Abone Ol

Yeni yazılarımızdan kolayca haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi bizimle paylaşmanız yeterli.

Yorum Yap