Temassız Ödeme Sistemleri Ülkemizde Neden Yaygın Değil? | polimats.com

Giriş

Günümüzde gittikçe yaygınlaşan Temassız Ödeme Teknolojisi, NFC (Yakın Alan İletişimi) teknolojisini kullanarak kullanıcılara kart ve şifre bilgilerini kullandırtmadan ödeme yapabilmelerine olanak sağlıyor. Peki ama tüm dünya kullanırken neden ülkemiz bundan nasiplenemiyor?

Temassız Ödeme Nedir?

NFC teknolojisi sayesinde günümüzde çoğu işlem sadece telefonumuz ile halledilebiliyor. Amerikalılar telefonları ile kıyafet satın alırken, Çinliler telefonları sayesinde metroya binebiliyorlar. Temassız ödeme, bu altyapıyı kullanarak bankacılık işlerini veya gündelik hayatta kart gerektiren işlemleri telefonumuz üzerinden yapmak demektir. Diğer ülkelerin son yıllarda bu teknolojiye verdiği önem oldukça fazla. Peki ülkemizde neden bu imkanlar oldukça kısıtlı?

Bilinçsizlik

Bu teknolojinin ülkemizde gelişmeme sebeplerinden en büyüğü bilinçsizlik. Kredi kartlarında bile yeni yeni kullanılmaya başlanan temassız teknolojisi bilen işletme sayısı oldukça az. “Temassız alır mısın?” sorusuna genelde verilen cevap “Efendim??” oluyor. Hatta genel olarak kredi kartı kullanımına bakıldığında bile diğer ülkelere göre oldukça geride olduğumuzu söyleyebiliriz. Geçen günlerde Danimarka’nın tüm ülkede nakit paranın kullanım miktarını azaltmaya çalıştığına şahit olmuştuk (Haber). Bize baktığımızda ise gelişmeleri geriden takip ettiğimiz için önümüzde uzun yıllar bulunmakta bu tarz teknolojilerin gelişmesi ve yaygınlaşması için.

Temassız Ödeme Sistemleri Ülkemizde Neden Yaygın Değil? 1

Öteki taraftan firmaların kredi kartı kullanmama sebeplerinden biriside arkasında büyük bir vergilendirme sisteminin olması. Bankalara göre değişen komisyon oranları ve yapılana ödemenin işletmeye 3 ay gecikmeli verilmesi gibi sebepler bu gelişmelerin önüne taşlar koyuyor.

Temassız Ödeme Sistemleri Ülkemizde Neden Yaygın Değil? 2

Teknolojik Altyapı

Teknolojik altyapıya bakarsak iOS tarafından Apple kendi sistemleri haricinde NFC kullanımını diğer uygulama geliştiricilerine açmıyor. Android tarafında ise bu imkan geliştiricilere açık bir durumda. Bunun sonucunda her bankanın kendi temassız ödeme sistemlerini kurmaya çalıştığını ve kullandırtmaya çalıştığını görebiliriz. Ama ne yazık ki telefondan temassız ödeme seçeneği sadece Android tarafında kullanılabiliyor ve aracı şirket Apple veya Samsung olmuyor, Türkiye’de ki bankalar oluyor. Bu sistemlerin ortak bir aracı şirket tarafından sağlanmasının avantajı oldukça fazla. Tek bir uygulama üzerinden sahip olduğunuz her kredi kartını tanımlayabilme ve zahmetsiz bir şekilde kullanma özgürlüğü oldukça önemli bir nokta kullanıcı deneyimi açısından.

Yasal Altyapı

Apple veya Samsung gibi ellerinde büyük ödeme teknolojileri bulunduran firmalar ülkemize faaliyet göstermek istemiyorlar. Bunun altında yatan temel sebep BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) tarafından belirlenen kurallar ve komisyon oranları. Apple Pay gibi temassız ödeme sistemlerinin işleyişi şöyledir:

  1. Kullanıcı kredi kartını aracı şirketin sistemine tanıtır.
  2. Aracı şirket kart bilgilerini şifreleyerek kendi sunucularında saklar ve telefonda hiçbir bilgi saklamaz.
  3. Ödeme esnasında şifre gerekmeden bilgiler sunucudan geçici süreliğine telefona indirilir, ödeme gerçekleştirilir ve işlemin özet bilgileri aracı şirket tarafından kendi sunucularında saklanır.

BTK tam olarak bu noktada aracı şirketlerin ülkemizde bu tarz NFC ile ödeme sistemlerini kullanabilmeleri için kullanıcı verilerinin saklandığı sunucuların ülkemizde olmasını ve yetkililer tarafından okunabilir olmasını istiyor. Buna sebep olarak ise güvenlik sorunlarını gösteriyorlar. Yasal olmayan para transferini kontrol edebilmek, para aktarımlarını kontrol edebilmek için sunucuların Türkiye sınırları içerisinde ve Türkiye’ye uygun yasalara göre yapılandırılması gerekiyor. PayPal gibi ödeme sistemlerinin ülkemizde artık aktif olmamasının arkasındaki en büyük sebeplerden biriside budur.

temassız ödeme

Apple, Google veya Samsung gibi aracı şirketler BTK’nın bu kararına uymadıkları için ve verilerini kendi sunucularında saklamak istediklerinden dolayı ne yazık ki NFC ile ödeme sistemleri ülkemizde kullanılamıyor.

Olaya BTK tarafından baktığımızda kendilerinin bir nebzede olsa haklılık payları olduklarını düşünüyorum. Sonuçta her ülke kendi vatandaşlarının para transferini denetim altında tutmak ister. Ama bu durumda iki tarafında yapması gereken ortak bir çözüm bulmaya çalışmak. Umuyorum ki ilerleyen yıllarda bu duruma bir açıklık getirilir ve tüm dünyanın gün geçtikçe daha çok kullanamaya başladığı NFC teknolojisini ülkemizde kullanmaya başlar.

Abone Ol

Yeni yazılarımızdan kolayca haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi bizimle paylaşmanız yeterli.

Yorum Yap